Vänstern måste sluta kämpa mot verkligheten

 

DEBATT | Bostadsmarknadens brister löses bäst genom att låta den vara en marknad, skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter och Theo Herold, Fria moderata studentförbundet i en replik.

I en debattartikel (9 feb) uppmanar Hyresgästföreningen och JagVillHaBostad.Nu den nya bostadsministern till krafttag för att komma till bukt med problemen på bostadsmarknaden. Dessvärre slåss de mot verkligheten då deras förslag redan gäller idag och har föranlett den bostadsbrist vi nu ser.

Att vänstern saknar förslag på hur bostadsmarknaden ska lösas är inget ett nytt. Det är vänsterns politik med regleringar in i minsta detalj som har gjort att så många unga tvingas bo hemma hos sina föräldrar och ta dyra andrahandskontrakt. Det handlar inte bara om hyresregleringen utan också regleringar om hur bostäder får se ut och utformas. Även kommunernas möjlighet att stoppa byggandet genom det kommunala planmonopolet ställer till med problem.

Istället för att medge att den egna politiken fullkomligt misslyckats och slagit sönder ungas möjligheter till en egen bostad så väljer vänstern istället att använda sig av investeringsstödet som lösning. Ett stöd som ska kompensera olönsamheten för den som bygger hyresrätter. Detta är en utdömd käpphäst. I praktiken har investeringsstödet resulterat i att knappt fler hyresrätter byggs och har istället inneburit att skattebetalarnas pengar hamnat i förmögna byggherrars fickor. Stödet har därför dömts ut av både byggbranschen och oberoende experter som dyrt och ineffektivt.

I praktiken har investeringsstödet resulterat i att knappt fler hyresrätter byggs och har istället inneburit att skattebetalarnas pengar hamnat i förmögna byggherrars fickor.

Den tidigare bostadsministern Peter Eriksson beklagade sig över misslyckandet med investeringsstödet 2018 i en intervju med Aftonbladet. Han kallade bland annat byggbolagen för en rad feta och mätta katter eftersom de inte var intresserade av stödet. Trots detta vill vänstern ändå fortsätta pumpa in pengar till redan rika byggbolag eftersom de själva saknar konkreta politiska förslag.

Vänstern måste inse att bidrag till människor och företag inte är en universallösning. Istället krävs det kraftiga avregleringar av bostadsmarknaden för att lösa problemen. Många av dagens regelverk har tillkommit i all välmening, men har blivit ett lapptäcke utan dess like. Markägarens rätt att bygga måste stärkas och det kommunala planmonopolet behöver avskaffas så att kommunerna inte kan stoppa byggande. Och kraven på bostadsutformningen och en mängd byggregler behöver tas bort.

Vi instämmer i att det är genom konkret politik som unga kan få sin första bostad. Däremot skiljer vi oss starkt i hur denna politik ska se ut – det är inte genom utdömda käpphästar, bevisligen misslyckade förslag och kamp mot verkligheten, utan genom att låta bostadsmarknaden vara en marknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.