Dags för en bostadsminister värd namnet

 

DEBATT | 27 procent av Sveriges unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar och 35 procent av de som flyttat hemifrån har inkomster som ligger under Konsumentverkets lägsta nivå. Det här är resultatet av politiska beslut, eller rättare sagt frånvaron av sådana, skriver Ola Palmgren, talesperson ungas boende, Hyresgästföreningen och Emma Ringqvist, ordförande Jagvillhabostad.nu.

Grattis till ditt nya uppdrag Märta Stenevi! Det är stora förhoppningar och ett stort ansvar som nu vilar på dina axlar. Blickarna från en hel generation av unga som vuxit upp på en allt mer kaosartad bostadsmarknad riktas nu mot dig. Vi som föddes under 90-talet har ännu inte under våra liv fått uppleva en bostadsminister eller en bostadspolitik värd namnet. Vi hoppas att du blir den som vänder på det.

För du vet, precis som vi, att situationen på bostadsmarknaden är en plåga för Sveriges unga. Bostadsköerna blir allt längre, priserna på bostadsrätter högre och hyrorna på nya hyresrätter dyrare. Resultatet är att hela 27 procent av Sveriges unga vuxna idag bor hemma hos sina föräldrar. Det är den högst uppmätta andelen sedan Hyresgästföreningen började mäta bostadsbristen bland unga 1997. Samtidigt tvingas ytterligare tusentals unga leva med otrygga hyresförhållanden och ockerhyror i andra-, tredje- eller fjärdehand.

Det här är resultatet av politiska beslut, eller rättare sagt frånvaron av sådana. Under flera decennier har politiken backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden. Priset för detta betalas av oss unga. 35 procent av de unga som har flyttat hemifrån har inkomster som ligger under Konsumentverkets absoluta lägstanivå på 6 350 kr i månaden efter att boende är betalt. Att i det läget överväga att införa marknadshyror för nya lägenheter, som skulle ge ännu högre hyror, är helt verklighetsfrånvänt.

Var fjärde ung vuxen till och med tvekar inför att bilda familj på grund av boendesituationen.

Bostadsbristen gör också något med ungas tro på framtiden. Visste du att en av tre unga tvekar inför att flytta till en annan ort på grund av situationen på bostadsmarknaden? Och att var fjärde ung vuxen till och med tvekar inför att bilda familj på grund av boendesituationen? Drömmar om att flytta till jobb, utbildning eller kärlek krossas alltså mot bostadsmarknadens stängda dörrar.

Att du lyckas med ditt uppdrag är alltså också en fråga om den unga generationens tilltro till politikens förmåga att lösa samhällsproblem. För att lyckas behöver du och regeringen snabbt vidta följande åtgärder som gör skillnad på både kort, medellång och lång sikt:

  1. Prioritera unga i bostadskön. För dialog med kommunerna och se till att de prioriterar att unga som saknar ett eget tryggt boende får gå före i bostadskön. Det är en åtgärd som snabbt kan göra skillnad för tusentals bostadslösa unga. Det har prövats med framgång i Sundbyberg och Helsingborg och nu är det dags att fler tar efter.
  2. Höj och reformera bostadsbidraget. Nivåerna har släpat efter allt för länge samtidigt som bostadskostnaderna skjutit i höjden. Många unga har också otrygga anställningar och är osäkra på sin inkomst och avstår därför att söka bostadsbidrag av rädsla att bli återbetalningsskyldiga. Detta måste ändras, till exempel genom att göra det möjligt att söka bostadsbidrag och få det utbetalt per månad för den period den sökande önskar.
  3. Inför statliga lån för byggande av billiga hyresrätter. På lång sikt finns det bara en lösning på bostadsbristen: att det byggs fler bostäder som unga har råd med. Ansvaret för att tillse detta faller på dig och regeringen. Visst är det dyrt att bygga bostäder, men därför måste det finnas goda möjligheter att låna pengar till bostadsprojekt, särskilt i lågkonjunktur när marknaden inte längre bygger av egen maskin. Därför bör du och regeringen införa förmånliga bygglån till byggande av nya hyresrätter till rimliga hyror.

En egen bostad kan inte ses som en vara som vilken annan, som kan köpas och säljas på en marknad till högstbjudande. En bra bostad är en rättighet som ska gälla alla medborgare, oavsett plånbokens tjocklek och medborgarens ålder. Vi förväntar oss att du från dag ett gör skäl för din titel som bostadsminister och gör allt i din makt för att alla unga ska kunna flytta hemifrån och starta sitt vuxenliv i en egen, trygg bostad.

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Nu är det ju inte bara unga som kan ha problem med att hitta en tillgänglig bostad. Många äldre får med tiden ofta problem med rörelsefunktionerna och behöver av det skälet en bostad som är fysiskt tillgänglig, samtidigt som de ofta har en inkomst (Pension)efter ett långt yrkesliv med låg lön! Bostadstillägget är idag inte i fas med nybyggnadshyrorna och blir det marknadshyror, så kan man med ett visst fog anta att det ständigt kommer att vara för l¨ågt!

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.