Stanna hemma!

 

LEDARE | Olika förslag som skulle underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden kommer från alla håll – men fångas inte upp någonstans. När ska politiken vakna? Det undrar Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke.

Så här i Coronatider har vi vant oss vid uppmaningar om att stanna hemma och de flesta tycker att det är självklart. I den bostadspolitiska debatten har uppmaningen inte samma betydelse, men det är inte utan att man undrar om det är just det som politikerna menar att unga människor ska göra istället för att flytta hemifrån?

Dagens bostadsmarknad kräver i regel något av följande: kötid, kontanter eller kontakter. Därtill krävs ett jobb och en stadig inkomst på hygglig nivå. Redan här förstår man ungas utmaningar.

Kötid är av naturliga skäl svårt att ha när man är ung, på samma sätt som det är omöjligt att ha 10 års arbetslivserfarenhet när man är 19 år och söker sitt första jobb efter gymnasiet. En hyresrätt är således inte ett sannolikt alternativ.

Bolånetak, två amorteringskrav och KALP-kalkyler på 6–8 procent har skapat murar runt den köpta bostaden. I vissa fall kan mamma- och pappabanken komma till undsättning för såväl insats som till att ställa upp som medlåntagare, men det är långt ifrån vanligheten för de allra flesta. Kvar finns en dyr andrahandsmarknad som både leder till svårigheter att spara pengar och osäkra levnadsvillkor med korta kontrakt.

Kvar finns en dyr andrahandsmarknad.

SBAB har i veckan presenterat en undersökning där man jämfört vad det kostar att hyra en etta i andrahand jämfört med en liten bostadsrätt i 14 av landets största kommuner. Resultatet visar att det är dyrare att bo i andrahand i 11 av de 14 kartlagda kommunerna.

Det råder däremot stora skillnader över landet. I Lund går det jämt upp, medan det är billigare att hyra en bostad i andrahand i Göteborg och Jönköping. Den som hyr i andrahand i Västerås betalar i genomsnitt 53 procent mer för sitt boende än den som köpt en bostadsrätt på 25 kvm. I Helsingborg är det 52 procent dyrare.

Tyvärr är detta ingen nyhet. Situationen på svensk bostadsmarknad är väl belyst och att det är unga som betalar det högsta priset har länge uppmärksammats. Ändå görs ingenting för att förändra deras situation. Olika förslag om subventionerat bosparande, startlån och lägre amorteringskrav kommer från alla håll – men fångas inte upp någonstans. När ska politiken vakna?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.