Peab och Sigtunas starke man

 

LEDARE | Företag, politiska partier och offentliga samhällsverksamheter – inga är hundra procent skyddade mot risker för korruption och oegentligheter. Ett öppet demokratiskt samhälle bygger på tillit och förtroende, vilket kräver att alla agerar transparent, arbetar öppet och att människor värnar sin ryggrad, skriver Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke.  

SVT:s Uppdrag granskning har i två avsnitt granskat relationerna mellan Peab, det dåvarande socialdemokratiska kommunalrådet i Sigtuna, Anders Sandén (fd Johansson) och den syrianska församlingen i kommunen under slutet av 00-talet. Resultatet är minst sagt skrämmande och visar tydligt upp svagheterna i vårt demokratiska system som till stora delar bygger på tillit och förtroende.

I de olika avsnitten framgår det att Anders Sandén, Tomas Andersson (tidigare vd Peab Bostad) och Ismet Karademir (socialdemokrat, företagare och dåvarande ordförande för fotbollsklubben Valsta Syrianska IK), tillsammans har arbetat bakom kulisserna för att ge varandra fördelar. Och det är inga små saker vi talar om.

Peab har alltså tillskansat sig ensamrätt på stora mängder byggrätter och betalat med bland annat sponsoravtal till lokala fotbollsklubben, renovering av Karademirs grillkiosk och valstugor till Socialdemokraterna. Kommunens starke man har i sin tur flirtat med den syrianska församlingen genom att skänka kommunal mark till ny kyrka och församlingslokal för en krona, samtidigt som han till synes (ej bekräftat) var den som krävde att Peabs engagemang i kommunen skulle vara bredare än att bygga bostäder. I ett tidigt dokument framgår det i planeringen av de nya bostadsområdena, att Peab även ska sponsra Valsta Syrianska IK och erbjuda bra bud på att bygga kyrka och föreningslokal. Den syrianska församlingen tackade Socialdemokraterna med fler röster på valdagen och Peab med att gravera in namnet på en byggchef i kyrkklockan. Sedan åkte de tre nära vännerna Anders, Tomas och Ismet på semester till Istanbul tillsammans.

Socialdemokraterna i Sigtuna tvingas nu skamset famla efter svar och stå till svars för en tidigare ledare man känt stor stolthet över.

Enligt källor från Peab har en internutredning genomförts som visar att satsningen i Sigtuna har gått med förlust på över en halv miljard kronor och att det sannolikt föreligger bokföringsbrott och mutor i samarbetet. Detta har man dock lagt locket på. Socialdemokraterna i Sigtuna tvingas nu skamset famla efter svar och stå till svars för en tidigare ledare man känt stor stolthet över, men som idag vänder dem ryggen med tystnad och förnekelser. Smutsigt är ordet.

Det här är inte första gången korruption och mutor förekommit i en kommun och det är troligtvis inte den sista. Det är heller inte kopplat till ett specifikt företag eller ett specifikt parti – det har historien lärt oss. Men som anställd på ett annat stort byggföretag och med 12 års erfarenhet av att vara lokalpolitiker i en annan stockholmskommun, kan jag bara konstatera att det finns skäl för oss alla att dra lärdomar av detta. Etik och moral kräver daglig omsorg. Förtroende och demokrati måste erövras varje dag. Tre förslag:

  1. Agera transparent. Peab måste lägga korten på bordet, precis som de gjorde när den stora muthärvan i samband med att nya nationalarenan Friends Arena skulle byggas och moderata kommunalråd misstänktes för korruption. Involvera åklagare och rannsaka sitt eget bo.
  2. Arbeta demokratiskt. Politiska partier bör vara vaksamma för alla typer av ”starke män” och toppstyrt ledarskap. Gör det inte möjligt för era ledare att sitta i tv flera år senare och hävda att allt har hanterats enligt ram för demokratin, det vill säga med beslut i nämnder, styrelser och fullmäktige. Genom att vara frågvisa, involverade och krävande partikamrater kommer den här typen av vänskapskorruption vara svårare att dölja.
  3. Värna ryggraden. Det är aldrig roligt att dra på sig ryggskott, förslitningsskador eller diskbrock. Dessvärre brukar det slå till ganska plötsligt och med stor kraft. Resultatet blir ofta förlamande. När detta drabbar en politisk ledare har tillit och förtroende raserats. Invånare, väljare och partikamrater har svikits och demokratin har satts ur spel.

Låter det präktigt? Ja, men alternativet till ett öppet samhälle är det slutna. Och det finns i alla fall två länder med namn på fyra bokstäver och börjar på K – som få människor anser vara några slags förebilder. Om vi vill behålla det vi har och göra det bättre, måste vi alla bidra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.