”Ett eget litet hem”

 

LEDARE | Välproducerat och underhållande, men med en tydlig nostalgisk vurm för det socialdemokratiska folkhemmet och för lite utrymme att problematisera den komplexitet som finns i dagens bostadspolitiska debatt. Den analysen gör Annika Miscevic, public affairs manager på Veidekke, när hon lyssnat på programserien Ett eget litet hem på Sveriges Radio P1.

Ett eget litet hem – det är namnet på den bostadspolitiska programserie Sveriges Radio P1 har sänt under sommaren. I åtta välproducerade program tar de sig an intressanta och aktuella ämnen som exempelvis Stigmat, Generationskonflikten, Hyran och Centralisering. Redan innan jag började lyssna, hade jag någonstans i mitt hjärta gett redaktionen A for effort och förväntningarna var därför ganska höga.

Varje avsnitt har samma inledande vinjett: ”Att ha ett eget hem är något av det viktigaste som finns och bostadspolitik är väldigt komplext. Är bostad en vara eller social rättighet? I det här programmet jämför vi då och nu i den svenska bostadspolitiken.” Två påståenden, en fråga och en beskrivning av programupplägget som faktiskt säger det mesta om programserien. Dessvärre leder greppet att jämföra då med nu, till att redaktionen i nästan varje avsnitt låter den socialdemokratiska folkhemsretoriken stå som bärare av den rätta politiken och det är också tydligt att bostadspolitikens komplexitet blev en för svår nöt att knäcka i detta format.

Ett eget litet hem är stundtals ändå ganska underhållande och troligtvis informativt för den allmänt bostadspolitiskt intresserade lyssnaren.

I de åtta avsnitten med en sammanlagd sändningstid på fyra timmar lyckas man mest skrapa problemen på ytan och jag tycker det känns ganska tröttsamt att man känner sig tvungen att ta till extrema fall för att beskriva breda och generella problem. Inte för att de extrema fallen är mindre viktiga, utan för att ett sådant grepp riskerar att leda bostadspolitiken till att handla om särlösningar när behovet av en bred nationell bostadspolitik är större än någonsin.

Ett eget litet hem är stundtals ändå ganska underhållande och troligtvis informativt för den allmänt bostadspolitiskt intresserade lyssnaren. Själv tycker jag programmen höjdes av att en rad pålästa experter intervjuades emellanåt, men hade gärna sett att de gavs mer tid att bena i frågorna.

I veckans aktuellt tar Stefan Attefall bland annat upp Omstartskommissionens förslag och för ett resonemang om byggnadsmaterial. För er som saknar Bopolpodden, håll ut. Vi har bytt sändningsdag och kommer från och med nästa vecka leverera ett färskt avsnitt varje måndag. Först ut är Tor Borg om Omstartskommissionens bostadspolitiska förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.