Fastighetsägarna sprider nyliberalismens bostadspolitiska myter

 

REPLIK | Hyresgästföreningen förordar den svenska modellen med förhandlade hyror och det går att hitta frivilliga vägar för parterna om fastighetsägare också tar sitt ansvar för hemlöshet, segregation och allas rätt till ett hem med rimlig hyra, skriver Lisbeth Pipping, författare och medlem i Hyresgästföreningen (tidigare aktiv inom KD) i en replik till Christina Heikels krönika ”Vem tar kampen för hyresrätten när Hyresgästföreningen blir en kamporganisation” från 9 juli.

Om lösningsorienterad innebär att böja sig helt för fastighetsägarnas krav är jag tacksam över en Hyresgästförening som visar att samhällsansvar innebär att ”alla ska ha en plats att kalla hemma”. Att sen beskylla engagerade samhällsmedborgare som tar ansvar för att alla ska kunna bo kvar i sina hem och att deras barn ska få en bostad, för ”kompromisslösa frontfigurer från den yttre vänstern” är enbart smaklöst.

Men låt oss börja med att korrigera några av faktafelen i artikeln:

  • Hyresregleringen avskaffades formellt helt genom en lag 1975.
  • Hyresgästföreningen har inget veto utan hyresnivåerna förhandlas av parterna.
    Svartkontrakt, ockerhyror och bostadsköer uppstår som en följd av bostadsbristen.
  • Fri hyressättning för fastighetsägarna har inte öka bostadsbyggandet i något land och det finns ingen forskning som påvisar motsatsen.
  • Fri hyressättning innebär att hyresnivåer bestäms fritt och godtyckligt av fastighetsägaren. Inget land i världen har uppvisat annat än att hyresnivåerna skenar i frånvaro av förhandling mellan parterna, ingen forskning påvisar motsatsen.

När Hyresgästföreningens förhandlare gör vad som förväntas av dem i sin profession så anklagas de för att uppfylla ambitiösa medlemsmål. Vi kallar det att skickligt ta ansvar, då inget samhälle mår bra av utanförskap och hemlöshet. I de rapporter som Rädda Barnen publicerat, i bland annat Tove Samzelius ”En plats att kalla hemma” ser vi konsekvenser av rekordhöga hyreshöjningar vid nyproduktion och renovering. Att renoveringar blir så omfattande beror dels på undermåligt underhåll, trots att det betalas i den månatliga hyran, och på att fastighetsbolagen passar på att fylla lägenheterna med sånt som ingen efterfrågar men höjer hyran med flera tusen per månad. Problematiken beskrivs i Bergenstråhle, Palmstiernas rapport ”Var tredje kan tvings flytta”.

Socialdemokratin överger sitt löfte om att inte införa marknadshyra.

Vi är lika chockade som du Christina över att Socialdemokraterna genomför en borgerlig politik som inte ens Reinfeldts regering vågade genomföra eftersom över åttio procent är emot fri hyressättning för fastighetsägarna oavsett vilket parti de röstar på. En av orsakerna till det du uttrycker i din artikel ”Socialdemokratins grepp om Hyresgästföreningen tycks stegvis luckras upp” är att Socialdemokratin överger sitt löfte om att inte införa marknadshyra.

Efterfrågan för nyproducerade hyresrätter blir svårtolkad enligt artikelförfattaren och svaret är att många inte har råd att flytta in i en nyproducerad lägenhet och heller inte uppfyller inkomstkraven som ofta är tre gånger högre än hyran.

Vi håller helt med om att vi befinner oss i en avgörande tid för hyresrätten. Regeringen har tillsatt en hyreskommission för att kratta manegen och kunna genomföra Januariöverenskommelsen och ingen kan påstå att vi inte sett det komma. ”Ett bättre nyttjande av det befintliga hyresrättsbeståndet” vilket är uppdraget, kommer innebära rekordhöga hyreshöjningar. En Hyresgästförening utan förhandlingsmandat blir uddlös vilket givetvis är ett önskescenario för fastighetsägarna men samtidigt ett samhälle där vi kommer se familjer på gatan för de idéburna organisationerna inte kommer kunna lösa allas bostadsproblem och transfereringssystemen inom välfärdssektorn är redan urholkade av farsoten som heter nyliberalism.

En Hyresgästförening utan förhandlingsmandat blir uddlös.

Mjuka ord som alltid när vinsten står i fokus, precis som när nyliberalismens mytbildning slog sönder världens bästa skola och sjukvård, används även här; lägenheters läge, kvalitet eller betalvilja speglas inte tillräckligt i hyressättningen är fritt översatt; höj alla hyror. Faktafelen i artikeln beror inte på okunskap utan är ett utstuderat sätt att sprida myter.

Hyresgästföreningen förordar tillsammans med tre miljoner boende i hyresrätt och åttio procent av svenska folket, oavsett vilket parti de röstar på, den svenska modellen med förhandlade hyror. Det är istället en liten klick redan välbeställda fastighetsägare som strider för sitt egenintresse att fritt få sätta hyresnivåer men bostaden är ingen handelsvara utan en mänsklig rättighet och girigheten måste ställas åt sidan för allmänintresset och då är svaret förhandlade hyror.

Finns det frivilliga vägar för parterna att utveckla hyressättningen frågar sig näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Göteborg och svaret är ja om en liten grupp fastighetsägare tar sitt ansvar för hemlöshet, segregation och allas rätt till ett hem med rimlig hyra.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.