Lite mer shoshin

 

SOMMARKRÖNIKA | Den första insikten som slår den nybörjare som introduceras till bostadsfrågan är att ingenting fungerar som det är menat att göra. Den andra insikten är att detta måste justeras, och helst redan igår, skriver Simon Imner, bostadsmarknadsexpert och analytiker på Tyréns och efterlyser mer shoshin hos experterna.

För nära ett decennium sedan började jag på allvar intressera mig för bostadsfrågan. I det naiva sökandet efter det perfekta kandidatuppsatsämnet sökte jag självaste pulsådran i den samtida bostadspolitiska debatten. Vilken var den viktigaste och mest akuta bostadspolitiska frågan just då? Svaret fick jag av en samstämmig expertpanel i en välupplyst konferenssal vid Brunkebergstorg.

Den första insikten som slår den nybörjare som introduceras till bostadsfrågan är att ingenting fungerar som det är menat att göra. Den andra insikten är att detta måste justeras, och helst redan igår.  Den kommunikativt rutinerade experten har tagit fasta på nybörjarens två inledande insikter, och har lägligt nog en problemlösande reformagenda redo i bakfickan. Efter mina inledande år i bostadsbranschen var jag övertygad om vad som behövde göras och varför. Fram till dagen jag upptäckte konceptet shoshin.

För en nybörjare däremot är sinnet tomt, öppet och vetgirigt.

Shoshin är ett begrepp inom zenbuddismen och betyder ungefär nybörjarens sinne. Uppkomsten till begreppet är den motsägelse som ligger i att ju mer någon kan om ett visst ämne, desto mer benägen är den personen att stänga sitt sinne för ytterligare lärande. För en nybörjare däremot är sinnet tomt, öppet och vetgirigt. Nybörjaren är villig att överväga all information på samma sätt som ett barn upptäcker världen för första gången. Den som spetsat sin kunskap och expertis i ett ämne tenderar därmed i större utsträckning att tänka: Jag vet minsann redan hur vi löser det här!

En expert som inte är uppmärksam på ny eller motsägelsefull information faller lätt i fällan. Just som följd av att experten över tid har tillskansat sig 99 procent av informationen inom sitt ämne blir därmed den sista procenten viktigare än någonsin. I denna intellektuella hybrisens fälla riskerar såväl den faktiske som den självutnämnde experten att falla ned i. Och självrannsakningens stege kan vara svår att klättra upp för. För egen del faller jag ned och klättrar upp var och varannan dag.

För endast den expert som tänker som en nybörjare kommer att kunna nå det riktiga genombrottet.

Det talas ofta om att bostadspolitiken på grund av sitt stigberoende är så svår att förändra. Jag tror att stigberoendet till viss del även beror på experternas avsaknad av just shoshin. För endast den expert som tänker som en nybörjare kommer att kunna nå det riktiga genombrottet.

Temat på konferensen var hur ungas inträde på bostadsmarknaden kunde underlättas. Trots att bostadsmarknaden har förändrats rejält från då när jag själv var nybörjaren är reformförslagen sig lika än idag. Panelen var överens om budskapet. Om ungas svåra bostadssituation ska lösas måste beslutsfattarna lyssna på experterna.

När jag idag tänker tillbaka på vad som sades i den där välupplysta konferenssalen för tio år sedan kan jag inte undvika att tänka på zenmästaren Shunryu Suzukis ord:

”I nybörjarens sinne finns många möjligheter, men i expertens sinne endast ett fåtal.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.