Digitaliseringsvåren

 

GÄSTKRÖNIKA | Nöden är uppfinningarnas moder. Ett klassiskt ordspråk som visat sig från sin bästa sida denna vår. Fler tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor har tagits fram och tekniska lösningar har snabbt kommit på plats, skriver Caroline Szyber, jurist och rådgivare i bostads-, bygg- och fastighetsfrågor.

Våren 2020 ställdes mycket på sin spets. Coronapandemin ledde till en global lock down. Människor uppmanades att hålla sig hemma och jobba hemma. Det var våren då alla blev preppers och panikköpte toapapper. Aldrig har så mycket avbokats, ställs in eller skjutits upp – på obestämd tid. En tid då många principer prövades och omprövades.

Det var årsmöte i min bostadsrättsförening, för första gången någonsin ute på gården. Ett uppskjutet årsmöte som äntligen blev av. Ett annorlunda årsmöte, även om vissa saker var sig lika. Det fick mig att tänka att på denna vår. Hur snabbt perspektiv ändras. Den 3 mars var jag till exempel med på AIK fotbolls årsmöte. Det var cirka 500 personer med på mötet. Det var bra uppslutning, men att det skulle ses som en stor folksamling, nej det tänkte vi nog inte den kvällen. Jag skulle också vara moderator på en konferens, inte så stor, knappt 500 personer skulle komma, men den ställdes in. Idag tycker vi att 500 personer är många, en stor folksamling.

Idag tycker vi att 500 personer är många, en stor folksamling.

På bostadsrättsföreningens årsmöte var det bra uppslutning, men inte 50 personer, det hade varit för många. Vem hade för några månader sedan kunnat tro att vi skulle se 50 personer som många, att det skulle klassas som en folksamling? Just gällande synen på antal personer som är på samma plats, så har vi ändrat perspektiv på fort.

Denna vår har också varit en tid då digitalisering gick från att vara ett ord som kunde fyllas med lite vad som helst till att i princip vartenda möte blev digitalt. Det är så många personer som inte varit så digitala tidigare som snabbt lärt sig och ser möjligheter de inte tidigare sett. Människor som aldrig näthandlat tidigare. Rekordmånga som deklarerat på nätet. Även vår syn på demokrati i form av digitala lösningar har ändrats. För hur upprätthålls föreningsdemokrati? Hur genomförs ett årsmöte när man inte kan närvara fysiskt? Och när ett ombud inte heller kan närvara fysiskt?

Nöden är uppfinningarnas moder är ett klassiskt ordspråk. Det har visst sig denna vår. Ibland har politiken varit snabb, den ibland stela juridiken ställdes snabbt om och ny temporär lagstiftning kom på plats. Fler tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor har tagits fram. Men framförallt har företagen varit snabba. Saker utreds och diskuteras inte i månader. Utan mitt i brinnande Corona utvecklades tekniska lösningar, inför årsmöte utreddes alternativ och kontakt togs med relativt nylanserade Percap som gör det möjligt att identifiera sig via mobilt bankID och sedan rösta på distans. Rättssäkert, enkelt och tryggt. Så för den som inte ens kände sig trygg att sitta på någon av de utsprida stolarna på gården kunde denne vara med på distans.

Så för den som inte ens kände sig trygg att sitta på någon av de utsprida stolarna på gården kunde denne vara med på distans.

Och de nya digitala lösningarna och alternativen är många, utformade för att passa bostadsrättsföreningen, på bolagsstämman och idrottsföreningen. Såklart också för att underlätta att allt man kan behöva från affärer och apotek. Det är entreprenörskap och företag som löser samhällsutmaningar tänker jag när jag sitter och förbereder inför nästa årsmöte – som ska vara helt digitalt för en stor grupp, en folksamling, ja i vart fall 50 personer deltar nog.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.