Kommunerna bidrar till färre och dyrare bostäder

Genom planmonopolet har kommunerna ensamrätt om att kunna skapa byggklara tomter. Men empirin visar att kommunerna underproducerar dessa byggrätter. Det skapar en rad problem på bostadsmarknaden. Ingemar Bengtsson, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet redogör för konsekvenserna i Smedjan.

Läs mer…

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ang Ingemar Bengtssons artikel om byggrätter så undrar jag om inte det där fallet var lite speciellt och är kopplat till förbättrade möjligheter till kollektivtrafik.

    Ett mer intressant mått vore takten med vilka utgivna byggrätter används. Jag har ett svagt minne av att kommunerna släpper ifrån sig ganska stora mängder byggrätter. Och de används inte särskilt snabbt. (Av goda skäl förvisso).

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.