Gladare kan inte en socialdemokrat vara!

 

LEDARE | Ett virus har satt stopp för arbetarrörelsens årliga folkfest, men det är knappast något som Socialdemokraterna sörjer. För inte är det väl särskilt troligt att plakaten skulle innehålla budskap som ”Inför marknadshyror nu”, skriver Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke.

Det är märkliga tider vi befinner oss i – av flera skäl. Världen stannar upp på ett sätt som få har upplevt tidigare och krisen har inte bara drabbat människor och ekonomier – den påverkar också opinionen. I Sverige har stödet för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven ökat rejält, som så vanligt när landet står inför en större gemensam fiende.

Trots att minoritetsregeringen i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna står inför helt nya vägval just nu, så fortsätter arbetet med att genomföra det nedtecknade 73-punktsprogrammet, även om det mest sker i form av utredningar som exempelvis veckans stora snackis – den om fri hyressättning vid nyproduktion.

I dag är det 1 maj. Dagen då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tillsammans med sina stödorganisationer och mindre fraktioner vanligtvis fyller gatorna med röda flaggor och slagkraftiga paroller. Man är för solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Men i år blir det ingen folkrörelse på gator och torg. Ett virus har satt stopp för arbetarrörelsens helgdag. (Det är alltså coronaviruset som åsyftas, inte det så ofta bespottade kapitalet.)

I år blir det ingen folkrörelse på gator och torg.

Gladast över detta är nog Socialdemokraterna. För hur skulle årets banderoller sett ut? Vilka budskap skulle förmedlas när människor i rörelsen själva får välja? Det är inte mycket som talar för att Stefan Löfven eller andra talare skulle stå framför banderoller med texter som ”Hurra för avskaffad värnskatt – nu skrotar vi fler skatter” eller ”Inför marknadshyror nu”.

Istället genomför både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet digitala varianter på firandet. Alla ska med, men i hemmets trygga vrå, långt borta från såväl Covid-19 och möjligheten att använda sin röst mot regeringens förda politik. Istället får partiledare och andra företrädare möjlighet att tala rakt ut till sin målgrupp, med samma gamla klyschor – utan att för en gång skull slippa störas av banderoller med budskap som inte lirar med deras förda politik.

Gladast för det nya upplägget är nog ändå Socialdemokraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.