Krisen kräver stabilitet – och vi måste leverera

 

KRÖNIKA | Vanligtvis går personal på landets fastighetsbolag inte och handlar mat eller hämtar ut mediciner åt seniora kunder. Inte heller hör det till vardagen att anordna allsång på innergårdar eller gemensam gympa från balkongen. Men sådana initiativ och aktiviteter ser vi över hela landet just nu. För det kräver den här situationen av oss, skriver Marie Thelander Dellhag, vd MKB Fastighets AB.

Mitt i en kris prövas vi alla. På ett personligt plan, men också som verksamheter. För oss som jobbar i branschen av att tillhandahålla det som kanske allra mest definierar trygghet för oss – människors hem, är det just nu extra tydligt hur viktig vår roll är. I situationen vi står i nu vill jag därför ge några exempel på hur vi kan arbeta.

Vikten av business as usual

När samhället skakar måste vi se till att upprätthålla det vanliga, det vardagliga i så stor utsträckning det bara går. För oss i Malmös allmännytta, MKB, är det till exempel viktigt att vi kan hålla våra kontor i bostadsområdena öppna. Med vissa restriktioner förstås och under förutsättningar som skyddar både våra anställda och våra hyresgäster. Men att finnas där är uppenbart viktigt.

Att fler spenderar mycket mer tid än vanligt i hemmet innebär fler ansträngda situationer och att spänningar ökar. Det kan handla om mindre störningar grannar emellan, men också om fler som hamnar i ofrivillig ensamhet och att människor som redan är utsatta i våldsamma relationer och otrygga hem drabbas ännu hårdare. Mot den bakgrunden är det självklart att vi aktörer som arbetar för att skapa trygghet och trivsel runt människors hem spelar en ännu mer avgörande roll.

Gör jobbet som vanligt – men ändå inte

I en tid av kris och ovisshet är det alltså viktigt att fortsätta jobba på så vanligt som det bara går. Men samtidigt också så ovanligt som det bara går.

Vanligtvis går personal på landets fastighetsbolag nämligen inte och handlar mat eller hämtar ut mediciner åt seniora kunder. Inte heller hör det till vardagen att anordna allsång på innergårdar eller gemensam gympa från balkongen. Men sådana initiativ och aktiviteter ser vi över hela landet just nu. Vi har sett fantastiska exempel från hyresvärdar Sverige över som gör något extraordinärt. För det kräver den här situationen av oss.

Ge träffsäkra stöd till dem som behöver det mest

Ekonomiskt drabbas många, vilket självklart leder till oro. Därför har det varit viktigt för oss och bostadsbolag i hela Sverige att arbeta för att ingen ska behöva lämna sitt hem på grund av coronakrisen. Liksom många andra uppmanar MKB hyresgäster att höra av sig om de har svårt att betala hyran. På så sätt kan vi hjälpa den som behöver det mest, och samtidigt stå starka för att fortsätta i och förbi den kris som är just nu. Precis som många andra har MKB ändrat rutinerna så att det är lättare att få anstånd för att betala hyran, och vi anpassar oss också efter eventuellt förlängda handläggningstider hos Försäkringskassan och andra myndigheter.

Utan våra företagare står Sverige still.

Några som tidigt drabbats hårt ekonomiskt av krisen är en del av de kunder som hyr lokaler av oss fastighetsbolag. Speciellt näringar inom hotell- och restaurangbranschen och sällanköpshandel är utsatta, men även många andra. Det är allvarligt, utan våra företagare står Sverige still. Därför är det förstås välkommet att många fastighetsbolag har bestämt sig för att använda regeringens krispaket som innebär kostnadslättnader för hyresvärdar som tillfälligt sänker hyran för lokalkunder i krisande branscher. På MKB ger vi samtidigt anstånd vid behov. Förhoppningsvis innebär detta, i kombination med ett stöttande samhälle i övrigt, ett steg i rätt riktning ur krisen.

Samtidigt måste vi komma ihåg alla leverantörer och samarbetspartners som håller oss på fötter. Att vi har företag som trots krisen fortsätter att fylla hyllor och håller igång arbetet så att samhället kan fortsätta snurra är avgörande.

Mitt i det hårda arbete och den osäkerhet som krisen innebär måste vi också komma ihåg att den här situationen har ett slutdatum. Det vi står i nu, hur omvälvande och övermäktigt det än kan kännas, kommer att en dag vara förbi. Det är det vi jobbar för, och för att de negativa spåren och effekterna av situationen ska bli så små och kortvariga som möjligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.