Ensamhet är också skadligt

 

LEDARE | Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar spelar en viktig roll i tider då hemmajobbande, isolering och ensamhet riskerar att bli skadligt för den psykiska hälsan. Ställ fram utemöbler, bjud in till fika på specifika tider och involvera äldre i uteaktviteter, skriver Annika Miscevic, public affairs manager, Veidekke.

Av Sveriges 4,7 miljoner hushåll är 1,9 miljoner så kallade ensamhushåll. De består av människor i alla åldrar, även om man kan se vissa skillnader i olika åldersgrupper. Det innebär att ett stort antal hemmajobbare och isolerade äldre, kommer att möta en ensamhet som riskerar att få ett väldigt högt pris.

Statsminister Stefan Löfven meddelade i veckan att vi ska förbereda oss på att den här situationen kommer att pågå i månader, snarare än veckor. Det ger oss anledning att fundera över hur vi bryter isoleringen och ensamheten, samtidigt som vi tillämpar social distansering. Hittills tycks väldigt många förslag fokusera på digitala lösningar, men i veckan kunde vi läsa om hur ett par kvinnor fikade tillsammans i trapphuset och det påminner oss om vikten av fysiska möten.

Flertalet organisationer och vardagshjältar har redan tagit initiativ till att hjälpa äldre med att exempelvis handla mat eller besöka apotek. Men jag menar att det finns en hel del som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan göra.

Vi har visserligen vädrets makter mot oss i Sverige, men landet är stort och det ser inte likadant ut överallt. Fundera på om ni kan möblera gårdar tidigare än vanligt? Inför förmiddagskaffe, det vill säga tider för paus i jobbet, då man tar med sig eget kaffe och träffar andra hemmajobbare på gården en stund.

Det finns en hel del som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan göra.

Öppna upp eventuella föreningslokaler särskilda tider, möblera för avstånd, men med möjlighet att ses precis som ovan, över en fika inomhus.

Planera vårstädningar och andra utomhusaktiviteter. Pigga och rastlösa pensionärer kanske är intresserade av att hjälpa till med planteringar och likande. Gör det möjligt för människor att visa intresse, så hanterar ni logistiken och gör det möjligt för alla människor att komma ut, utan att riskera möta horder av grannar samtidigt.

Om den här situationen blir så långvarig som statsministern förutspår, är det helt avgörande för människors hälsa att vi hittar nya sätt att bryta isolering och ensamhet. Annars kan vi med säkerhet redan nu konstatera att den psykiska ohälsan kommer att öka kraftigt och dödligheten likaså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.