Bostadspolitikens chans

 

LEDARE | I veckans ledare skriver Stefan Attefall om socialdemokraternas opinionsmässiga kris, marknadshyror och statsministerns bostadspolitiska samtal. 

Är Socialdemokraternas opinionsmässiga kris samtidigt bostadspolitikens chans?

Inom det socialdemokratiska partiet sprider sig nu oron. Den opinionsmässiga nedgången och att man i flera opinionsmätningar är ett mindre parti än Sverigedemokraterna skapar starka känslor inom partiet.

Kommunalråd runt om i landet ser sina plattformar hotas i ett kommande val. Kraven på att partiet och regeringen ska bli mer offensivt blir allt starkare. Till och med Stefan Löfven som statsminister börjar ifrågasättas offentligt.

Socialdemokraterna söker därför nu desperat efter möjligheter att profilera sig. Finansministern får nog backa och släppa på penningkranarna. Vi kommer att se mer av traditionella åtgärder som mer pengar till kommunerna och mobilisering av fackliga intressen.

Men samtidigt behöver man också söka nya profilområden. Statsministerns värdskap vid de bostadspolitiska samtalen är ett högriskprojekt. Blir det inga nya reformer växer kritiken mot regeringen till stormstyrka. Därför kan dessa samtal vara en signal om att Socialdemokraterna vill ta initiativ på det bostadspolitiska området. De eftergifter som man gjort till L och C kring marknadshyror i nyproduktion förstärker behovet.

Vad kan då komma? Inget tyder dock på att partiet är moget för en ny bostadspolitisk vision, utan det blir att skruva lite här och där.

Troligen förstärkningar av investeringsbidraget, kanske höjda bostadsbidrag samt någon justering av kreditrestriktionerna, typ höjt bolånetak. Kanske också något kring byggreglerna. Dessutom några nya utredningar.

I veckans krönika får vi av Hans Lind lära oss vad ett marknadsmässigt avkastningskrav för hyreshusinvesteringar borde vara. Under fliken Sett och Hört kan du följa en kvalificerad debatt om marknadshyror. I veckans bopolpodden möter du Daniella Waldfogel från Stockholms handelskammare som bland annat kommenterar deras undersökning om svenskarnas förtroende för partiernas bostadspolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.