Unikt av branschen

LEDARE | I veckans ledare berättar Stefan Attefall om den nya byggmarknadskommissionen, vad de ska göra och vad hans roll i den kommer att vara. 

I dag fredag lanseras ett nytt och mycket unikt initiativ. Hela byggbranschen – fackliga organisationer, byggföretagen, allmännyttan, kooperationen, finansmarknaden, byggherrar och många fler – har samlats för att gå till botten med fusk, kriminalitet och oschyssta villkor i byggbranschen. Jag har fått äran att leda den kommission som tillsatts och de som står bakom denna sajt – Veidekke och OBOS – är två av många finansiärer.

Att branschen tar detta initiativ är dels en insikt om vikten av att byggbranschen tar ansvar för att städa upp på sin egen bakgård, dels en kritik mot att politiken inte i tillräckligt hög grad tagit tag i problemen. Vi vet att det förekommer att människor utnyttjas på det mest skrupellösa sätt och att många arbetsplatsolyckor är direkt kopplade till detta. Vi vet att företag som vill vara ärliga konkurreras ut för att andra inte följer reglerna. Vi vet att många miljarder hamnar i kriminellas fickor istället för att betalas in som skatt och därmed bidra till vår gemensamma välfärd.

Förutom att ta fram fakta som beskriver problemets karaktär och omfattning så ska förslag utarbetas som branschen, myndigheter och politiken kan ta till sig för att vi ska få goda sociala villkor i branschen, sunda konkurrensvillkor och ett hederligare samhälle. Läs mer om det här.

Bostadspolitik.se välkomnar debattinlägg som handlar om detta ämne.

Veckans krönikör är Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Hon ger lite perspektiv på detta med att vara skuldsatt och fäller måhända ett blivande bevingat uttryck: ”Du kan inte betala en tandläkarräkning med en obelånad tegelsten.”

I bopolpodden fortsätter våra samtal med de bostadspolitiska talespersonerna i riksdagens partier. Denna vecka är det M och KD som intervjuas och i veckans aktuellt kommenterar Lennart Weiss de kommande byggsamtalen som Statsministern bjudit in till samt att Hyresgästföreningen lagt sin västra region under tvångsförvaltning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.