Kära bostadskö, vi behöver prata

 

LEDARE | Bostadsköerna växer i nästan alla delar av landet. Men vad döljer sig bakom dessa siffror och vet vi egentligen hur de ska tolkas? I veckans ledare efterlyser Annika Miscevic, public affairs manager på Veidekke, en öppnare redovisning och mer samlad fakta. 

Jag vet att vårt förhållande inte är exklusivt och att det aldrig var meningen, men det gör ändå lika ont att läsa rubriker som ”Nytt rekord: 636 000 i bostadskö i Stockholm” och att sedan läsa att du bara fördjupade din relation till 15 030 personer där förra året. Det kanske är så att du borde fundera på om du verkligen har tid för oss alla?

Det kanske låter lite hårt och det är möjligt att det skaver mellan oss för att jag tillhör de 78 procenten i Stockholms stads bostadskö som inte visade något intresse för dina erbjudanden förra året. Men du vet ju hur ung vår relation är och du måste lita på att jag kommer att engagera mig mer den dag vår relation är mogen för nästa steg. Just nu har du ingenting att erbjuda mig.

Har även hört oroande rykten om att har du liknande relationer med exempelvis 20 000 personer i Luleå, 225 000 i Göteborg och 87 000 i Malmö.

Jag skulle uppskatta om du kunde vara lite mer konkret och faktiskt berätta för mig och andra, vilken typ av relation du har med alla dessa människor och vad de betyder för dig. I dagsläget är du väldigt tyst och låter istället andra instanser försöka tolka vår relation.

Exempelvis har Hyresgästföreningen frågat unga vuxna i hela landet om deras boendesituation och fått veta att 238 000 unga i åldrarna 20–27 bor hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Trots att majoriteten helst vill bo i bostadsrätt eller villa, kan man göra antaganden eller gissa att du kilar stadigt med de flesta av dem. Men jag är trött på gissningar. Vore det inte enklare om vi jobbar lite på vår kommunikation istället?

En annan instans som försöker ge mig mer information om varför det ser ut som det gör mellan oss, är Boverket. Varje år skickar de ut bostadsmarknadsenkäter till alla kommuner i landet och deras sammanställning (som enbart bygger på subjektiva uppskattningar) visar att det råder brist på bostäder i 240 av 290 kommuner. Det som efterfrågas är främst hyresrätter i storlek tvåor och treor, samt villor och bostadsrätter. Ännu en gång, väldigt osäkra fakta.

Kära, bostadskö. Jag är ledsen om jag låter lite irriterad, men du måste förstå hur frustrerande det är att gå runt med en känsla av att du döljer någonting för mig. Jag inser självklart att en hel del ligger utom din kontroll och att du behöver mer stöd, framförallt genom en samlad bostadspolitik, men då måste även du bidra till information och kunskaper om vilka behov som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.