Uppskruvade förväntningar

 

LEDARE | I veckans ledartext signerad Stefan Attefall, lyfter undertecknad ett varningens finger till statsministern om att inte skruva upp förväntningarna i branschen – ifall han inte har för avsikt att lyssna och agera. 

Regeringen med statsminister Löfven i spetsen bjuder in till en byggdialog med branschen. Tidigare har bostadsministern bjudit in till flera möten med olika grupper av företrädare för bygg-, fastighets- och bostadssektorn. Bra så!

Men för varje sådan inbjudan så höjs också förväntningarna från branschen för att det ska komma något ur dessa möten. Att skruva upp förväntningar – utan leverans är farligt i politiken.

Än så länge har inte regeringen inte ens ett år efter januariöverenskommelsen fått alla utredningar på plats. Efter utredningstid ska de remissbehandlas och leda till propositioner och riksdagsbeslut. Och med den parlamentariska röra som råder är det inte ens säkert att det januaripartierna kommer överens om blir verklighet.

Slående är också att i det underlag till inbjudan som regeringen sänt ut finns inget om hur man utvecklar en social bostadspolitik som underlättar för de med mindre plånböcker att komma in på bostadsmarknaden.

Det är kanske därför som sex av tio väljare, enligt Novus, har lågt eller mycket lågt förtroende för hur januaripartierna hanterar bostadsfrågorna. Bara tio procent har högt eller mycket högt förtroende.

Nu drar Bopolpoddens samtal med riksdagspartiernas bostadspolitiska talespersoner igång. Först ut är liberalernas Robert Hanna och centerns Ola Johansson. Och som ny krönikör på bostadspolitik.se får ni nu lära känna Marie Thelander Dellhag, nybliven VD för det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.