”Skadliga hyresregleringen kan avvecklas på tio år”

 

DEBATT OCH REPLIKER | Förra veckan (17/10) publicerade Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken ”Skadliga hyresregleringen kan avvecklas på 10 år”, där han menar att det grundläggande problemet med hyresregleringen är att hyrorna har tillåtits halka efter bostädernas värde och att regleringen har skapat bostadsbrist, långa köer, ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, samt svarthandel med hyreskontrakt.

Dagen efter kom en replik på debattartikel av Stellan Lundström, professor i fastighetsrätt, med rubriken ”Feltänkt om hyresregleringen” som menar att det rådande systemet med en kombination av ett reellt inflytande för hyresgästorganisationen och rena ekonomiska vinster med låg risk för de privata hyresfastighetsägarna, lär vara svårt att rubba.

Lite senare samma dag kom även en replik från Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, med rubriken ”Ekonomiska skolboksteorier inte löser bostadsbristen” där hon påminner Kopsch om att hyresregleringen från 1942 avskaffades av riksdagen 1974 och att dagens system på hyresmarknaden bygger på gemensamt förhandlade hyror som syftar till att skydda människor mot oskäliga hyreshöjningar och garantera dem ett reellt besittningsskydd.

Alla artiklar är länkade direkt till Dagens Nyheter i respektive stycke.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.