En hyresmarknad i kris. Fortsätt lindra symptomen eller bota sjukdomen?

 

Forskningsrapport från SNS: 

Hyresregleringen är orsaken till de långa bostadsköerna, den otillåtna handeln med hyreskontrakt och att många hyresrätter ombildas till bostadsrätter, enligt Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet.

Med hjälp av statistik över Stockholms bostadskö och antalet nyproducerade bostäder klarlägger han att det inte finns något tydligt samband mellan bostadsköernas längd och bostadsbyggande. Han visar även, med hjälp av nya data från Bostadsförmedlingen i Stockholm, att hyresreglering är ett dåligt medel för att hjälpa bostadsmarknadens svaga aktörer, det vill säga hushåll med låga inkomster.

I rapporten presenteras även intervjuer med köpare och säljare av otillåtna andrahandskontrakt. Där framkommer det att säljare av sådana kontrakt välkomnar förslaget att kriminalisera köparen. Det kommer troligen att göra affären mindre riskfylld ur säljarens perspektiv, eftersom sannolikheten att köparen själv anmäler affären i efterhand minskar.

Läs mer och ladda ner rapporten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.