SL – under den röda drakens vingar

 

I veckans ledare kritiserar Lennart Weiss svenska myndigheter och offentliga företag när de oaktsamt och historielöst antar underbud i olika upphandlingar, samtidigt som de förväntar sig ett seriöst arbete. 

I dagens Svenska Dagbladet kan man läsa hur Kinas ambassad i Stockholm pressade Sheraton och Historiska museet att inte hyra ut sina lokaler till firande av Taiwans nationaldag. Händelsen är en del av ett allt tydligare mönster där Kina använder sin nyvunna ekonomiska maktställning till att också utöva politisk makt.

Att man inte väjer för att trampa på vare sig mänskliga rättigheter eller internationella rättsprinciper är bokförläggaren Gui Minhai ett talande exempel på. Trots att Gui blev svensk medborgare 1992 sitter han idag fängslad i Kina efter att han blev kidnappad dit från Thailand i oktober 2015, för att han gett ut böcker som belyser den utbredda korruptionen och maktmissbruket i Kina.

Kina har de senaste 20 åren tydligt ändrat strategi och agerar idag öppet med maktpolitiska och imperialistiska ambitioner i Afrika, Asien, Stilla-havsregionen, delar av Europa men också på den internationella scenen. Enligt SÄPO:s och de militära underrättelsetjänstens årliga rapporter om säkerhetsläget konstateras att Kina är det land som utövar det mest omfattande industrispionaget i Sverige, vilket sker via ambassadpersonal, studenter, företag med verksamhet i Sverige och självklart via IT.

Detta kan rimligtvis inte vara okänt på Stockholms Lokaltrafik. Trots detta valde man i veckan att ge uppdraget att utföra de första arbetstunnlarna till kommande tunnelbana till Nacka till China Railways, ägt av kinesiska staten. Priset låg 40 procent under ett annat välkänt ”lågprisbolag” från Tjeckien.

Någon som tror att China Railways avser att betala avtalsenliga löner, betala skatt i Sverige eller hantera arbetsmiljö och sociala förhållanden enligt svenska normer?

De som öppnade dammluckorna för underbudskonkurrens som knäcker seriösa företag och underminerar svenska fackföreningar var statliga Trafikverket. Nu väljer uppenbarligen en annan stor offentlig beställare att följa i samma spår, detta samtidigt som tidningarna är fyllda av reportage om utbredd kriminalitet i byggsektorn och gränspolisen beskriver det som sker som ”systemhotande”. Hur ska AB Sverige kunna vinna detta slag om de offentliga beställarna går före och knäcker seriösa företag som vill bidra till det svenska samhället genom att betala skatt och avtalsenliga löner? Hallå politiker och tjänstemän – dags att vakna!!

Förra veckan släppte Veidekke en rapport med namnet ”Missförstånd, överdrifter och rena felaktigheter” som visade att Finansinspektionen och Riksbanken i debatten om kreditrestriktioner och hushållens skulder stöder sig på argument som är felaktiga. Rapporten presenterades på DN debatt, Sveriges ledande debattsida den 24/9. Har någon av myndigheterna gått i svaromål? Svar nej.

Agerandet följer ett känt mönster. Man bildar gärna opinion i olika sammanhang där man inte ens väjer för att uttala politiska åsikter om allt från marknadshyror till företagens affärsmodeller men när man får kritik väljer man det kända makttricket att ignorera och osynliggöra sina kritiker, och lämnar på det sättet ytterligare ett exempel på den administrativa maktens arrogans. I veckans bopolpodd kan du höra ett längre samtal om Veidekkes rapport som självklart också finns att läsa under fliken rapporter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.