Stockholm varnas: Risk för ”renovräkning” och slum

FN varnar i ett brev Stockholm för konsekvenserna när allmännyttiga fastigheter säljs ut till stora företag. ”Renovräkning”, att folk inte har råd att bo kvar när nya ägare renoverar hyresfastigheter, är en risk – liksom slumområden. – Det öppnar för enorma risker, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm till Svenska Dagbladet.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Linda Jonsson undrar i ett nyhetsbrev om FN har rätt att uttala sig om FN/s rapportör har rätt att uttala sig om hur Sverige sköter sina bostadsfrågor.
  Och Ja, FN har legitimitet att uttala sig.
  Rätten till en bostad är en grundläggande mänsklig rättighet (paragraf 25 i Deklarationen om mänskliga rättigheter).
  Rätten tullen bostad ingår därför i FN:s globala mål, delmål 11.1:
  ”11.1 SÄKRA BOSTÄDER TILL ÖVERKOMLIG KOSTNAD
  Senast 2030 säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder och grundläggande tjänster samt rusta upp slumområden.” De antogs 2015 av Generalförsamlingen genom resolution A/RES/70/1, under namnet Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development.
  För att följa upp hur medlemsländerna följer de mänskliga rättigheterna och arbetar för att nå de globala målen har FN utnämnt en särskild rapportör även för boendefrågor. ”The mandate by the United Nations has been to ”examine, monitor, advise, and publicly report” on human rights problems.
  Här kan du läsa lite om varför FN:s rapportör för bostadsfrågor reagerar när rätten till en bostad försvinner när finansialiseringen av boendet tar över.
  https://www.ohchr.org/EN/Issues/Housing/Pages/HousingIndex.aspx
  När de internationella bolagen går in topprenoverar dom för att kunna ta ut maximal hyra och många gånger blir skalskydd o annat underhåll av fastigheten eftersatt . Följderna av det kan vi bara ana. Det blir inte fler lägenheter när de köper upp fastigheter i miljonprogrammet. Bara dyrare.
  Den stora frågan på dagens bostadsmarknad är vart alla låginkomsttagare ska ta vägen. Marknaden klarar inte att ge dem en bostad. Och det blir inte bättre när multinationella företag topprenoverar för att toppa sina vinster.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.