Svensk självgodhet ska inte gå ut över hemlösa

Stadsmissionen har rätt, det är dags att svenska politiker slutar hyckla om att det behövs specialbostäder för behövande. Det skriver Expressen i en ledartext.

Svensk bostadspolitik är paradoxal. I bostadsbristens spår har kommuner tvingats ta fram allt fler dyra och tillfälliga specialbostäder för utsatta grupper. Modulhus har snabbt skruvats ihop för att ge nyanlända tak över huvudet. Och antalet sociala bostadskontrakt – där kommunen står på kontraktet och sen hyr ut till behövande i andra hand – har ökat dramatiskt de senaste åren. På vissa platser är bostadsbristen så svår att socialtjänsten till och med väljer att blunda för att det är svartkontrakt som betalas med skattemedel.

Men samtidigt lever drömmen om den generella bostadspolitiken kvar i Sverige. Här anses specialbostäder för behövande vara stigmatiserande. Ett tydligt exempel på det är att vem som helst får hyra de lägenheter som fått lägre hyra genom den rödgröna regeringens investeringsstöd. Resultatet har blivit att de subventionerade hyresgästerna i snitt har högre inkomster än andra hyresgäster.

”Det är djupt stötande! Samtidigt som vi har 33 000 hemlösa i landet – lika många som i hela Falköping – sponsrar regeringen alltså hyresrätter åt medelklassen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.