Att kriminalisera ockerhyror och svartkontrakt försvårar ytterligare för de unga

Regeringen, Centerpartiet och Liberalernas förslag om att kriminalisera ockerhyror och svart uthyrning i andra hand kommer att minska ungas möjlighet att hyra en bostad. Trots att Lagrådet, Konsumentverket och Hyresnämnden kritiserar lagförslaget kommer det att bli verklighet i höst. Förlorarna är som så många gånger förut, landets unga. Det skriver Åke Johansson, pensionär med ett långt förflutet i bostadsbranschen, bl.a. på HSB och Hyresgästföreningen.

De senaste årens bolånetak och amorteringskrav samt framtida räntehöjningar och eventuell nedtrappning av ränteavdrag försämrar drastiskt ungdomars möjligheter att köpa bostad, det har redan konstaterats och diskuterats. Nu senast framgick av en undersökning som Skandia låtit utföra att en genomsnittlig 28-åring med fast jobb inte längre kan köpa en etta i många av landets större städer.

I det läget går nu regeringen fram med en proposition och lagändring från den första oktober som allvarligt kommer strypa möjligheterna att hyra rum eller lägenhet i andra hand. Lagen är huvudsakligen inriktad på att komma till rätta med svarthandel av hyresrätter och det är bra. Men den innebär dessutom att den som hyr ut sin hyresrätt eller har en inneboende och tar ut för hög hyra riskerar bli vräkt och kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Risken att bli av med lägenheten och få höga böter för att man hyrt ut ett rum till för hög hyra låter som ett orimligt straff, i synnerhet som det är mycket otydligt vad som är för hög hyra. Det förutsätts att den som hyr ut själv måste kunna räkna ut vad som är tillåten hyra utifrån den egna hyran och hur stor andel av den som den uthyrda delen av lägenheten representerar. Ett påslag på 15 procent för möbler och kostnader för el och bredband måste också kostnadsfördelas. Den som räknat fel riskerar att efter anmälan bli av med lägenheten och dessutom dömd i domstol för en kriminell gärning. Lagrådet, Konsumentverket och Hyresnämnden i Stockholm anser att de här lagskärpningarna är för ingripande och att det blir alldeles för svårt att veta vad som är godkänd hyra och inte.

Konsekvensen kan nu bli att många hyresgäster som hyrt ut rum eller lägenheter i andra hand avstår från att göra det i fortsättningen. Man vill ju inte riskera bli anmäld och vräkt även om man tror att man gjort rätt. Bäst att hålla sig på säkra sidan och inte hyra ut alls.

Visst förekommer det idag rena ockerhyror som givetvis bör stävjas, men det är inte rimligt att skapa ett system där många kommer sluta att upplåta sina bostäder till unga och andra som behöver någonstans att bo, i synnerhet som det ju också är eget besvär att hyra ut delar av sin bostad till en helt främmande person.

De nya reglerna innebär också att det blir orimligt stora skillnader i andrahandshyror i bostadsrätt jämfört med hyresrätt. I bostadsrätter är det sedan ett antal år tillåtet att i praktiken ta ut marknadshyra. Motivet som Alliansregeringen angav för att liberalisera andrahandsuthyrning av bostadsrätter var att fler boendemöjligheter måste skapas i befintliga bostäder eftersom byggandet är otillräckligt. Men nu tycks regeringen, Liberalerna och Centerpartiet ha glömt detta viktiga motiv och stryper istället utbudet av andrahandskontrakt på hyresrätter.

Det har aldrig varit enkelt vara ung. I höst blir det ännu svårare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.