Att skjuta björnen innan skinnet är sålt

På Liberalernas kravlista till Stefan Lövfen lyfts bland annat hyressättningssystemet. Björklund vill ha friare hyressättning vid nyproduktion, något som redan är möjligt tack vare presumtionshyressystemet som infördes 2006. I tillägg säger han redan i samband med lanseringen av listan att det finns punkter som är förhandlingsbara. Är inte det att skjuta björnen innan skinnet är sålt? Undrar Maria Ludvigsson, ledarskribent SvD.

Läs mer här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Nja, Maria Ludvigsson behöver nog gå första grundkursen i politisk historia.

  Assar Lindbäck har mycket riktigt drivit frågan om avveckling av hyresregleringen. (Regeringarna på hotellrum fick man avveckla pga de enorma skadeverkningarna på Sverige).
  Men det var Gunnar Sträng som motsatte sig avveckling av hyresreglering och övertalade Erlander att stoppa detta.
  Fp hade inget med detta att göra.

  I början på 90-talet så drev Fp tillsammans med M frågan om avveckling av hyresregleringen. Motståndet från socialisterna blev dock alltför starkt, så Westerberg fick ge upp den gången. Det lär Björklund känna till mycket väl.

  Mycket möjligt att man i Finland imponerades av Folkpartiets ideer och införde dessa i Finland. Socialisterna där var kanske inte lika entusiastiska över Sovjetiska köer.

  Lärdomen var dock att en omedelbar avveckling inte var möjlig i Sverige. Man får ta det stegvist.

  Finns många ideer om hur det kan göras. Att ha fri hyressättning på nyproduktion medger att det inte längre kommer gå att prata om bostadsbrist. Det är ett steg som gör att nyproduktionen kommer att möta efterfrågan.

  En annan lösning vore att göra som i Schweiz. Där hyresvärden kan sätta hyran fritt vid byte av hyresgäst.

  En ytterligare är att medge extra hyresökning där köerna är långa. Då minskas skillnaden mellan marknadshyra och Sovjetisk hyra.

  Presumtionshyran har många nackdelar. Dels skall den godkännas av HGF. Något de kanske inte alls är intresserade av att göra. Dels är den tidsbegränsad, och kan i praktiken inte anpassas under presumtionstiden. Det är mycket långt från en fri marknad.

  Att säga att förslaget är förhandlingsbart gör varken till eller ifrån. Det signalerar mer att Fp inte vill komma med ultimatum utan är en ansvarstagande part.

  Disclamer: Nej jag har inget med L att göra. Och röstar inte heller på dom.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.