SBAB: analysera räntekvoten istället för skuldkvoten

Riksbanken och Finansinspektionens ständiga oro för hushållens skuldsättning baserar sig på en analys av skuldkvoten vilket i det nya lågräntesamhället är ointressant. Analysen bör istället utgå från räntekvoten uppger Robert Boije, chefsekonom på SBAB till Dagens industri. Boije lyfter också fram att den ökande skuldsättningen till största del härrör från omsättningen i det befintliga beståndet, något som bör uppmuntras till exempel genom förändringar av reavinstskatten och inte stävjas med kreditrestriktioner.

Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.