Bakom siffror och prognoser döljer sig människor som påverkas av en dåligt fungerande marknad

Kvinnor med normalinkomst som vill separera kan i många kommuner inte köpa en bostad åt sig och sina barn, män i samma situation har desto större förutsättningar. Den dysfunktionella bostadsmarknaden hindrar både samhällets och enskilda individers utveckling. Det skriver Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

I juni gick SBAB ut med ett pressmeddelande om hur svårt det är för kvinnor att separera. SBAB kartlade hur möjligheterna att få lån ser ut för den som separerar i Sveriges största kommuner och som vill köpa en trea. Antagandet var att separationen sker i åldern 40–44 år och att det i hushållet finns två barn på fem och sju år som vårdnadshavarna har delad vårdnad om. SBAB kunde konstatera, givet en medianinkomst, att kvinnan som efter en separation vill köpa en trea inte har samma möjlighet som en man i samma situation.

Omkring 30 000 skilsmässoansökningar kommer årligen in till Tingsrätterna. I tillägg finns ingen statistik alls på hur många som separerar från ett samboskap per år. De som separerar får hjulen att snurra på bostadsmarknaden i Sverige, för när andra kan vänta på rätt tillfälle så agerar den här gruppen. Man tajmar inte precis en separation efter bästa köp- och säljläge på bostadsmarknaden. Att separera är för de allra flesta en svår känslomässig situation och kartläggningen visar att det inte precis är en dans på rosor att ta sig vidare på bostadsmarknaden heller.

SBAB frågade för ett par år sedan i en undersökning drygt 1 000 personer hur vanligt det är att bostadssituationen påverkar livsmönstret. 21 procent svarade då att de själva eller någon de känner skjutit upp sin separation på grund av bostadssituationen.

Möjligt att köpa en trea i 9 kommuner för en man
SBAB har i uträkningen utgått från både medelpriser och medelinkomster så chansen finns att det ser ljusare ut för enskilda personer. För den som tjänar mer än medelinkomst och som gjort en vinst från tidigare försäljning och inte behöver låna så mycket till exempel. Kvinnor med medianinkomst kan inte köpa en trea i någon av de kartlagda kommunerna. För en man med medianinkomst som efter separationen vill köpa en bostad till sig och sina barn är det möjligt i Lund, Linköping, Helsingborg, Västerås, Karlstad, Borås, Gävle, Örebro och i Sundsvall.

Att SBAB gjorde beräkningarna för Sveriges största kommuner är ingen slump då det på dessa marknader är svårt att få ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden och många är hänvisade till att köpa sin bostad. Resultatet är inte bara väldigt nedslående utan är också en illustration över hur människor blir påverkade i sina liv när bostadsmarknaden inte fungerar. Vi måste sluta prata om bostadsmarknaden som en isolerad ö, den är ju navet till utveckling, i samhället och personligt. Bakom alla siffror och prognoser handlar det om människor som inte kan leva sina liv som de vill. Det är hög tid att med gemensamma diskussioner från alla håll, med politikernas hjälp, leda bostadsmarknaden rätt igen. Och kanske finns det precis nu, med den sättning vi nu upplever, möjlighet att prestigelöst och branschöverskridande, med politikernas hjälp, att fokusera på hur att göra för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB

Om undersökningen
Booli står för prisstatistiken på treor på begagnatmarknaden och SBAB har räknat ut kontantinsatsen. Månadsavgiften har baserats på ett snitt/kvm för respektive kommun, källa Booli. Boytan 75 kvm har använts i beräkningen. Uträkningen baseras på en ensam sökande utan varken studielån eller andra lån. Personen som separerar har två barn på fem och sju år och har delad vårdnad. Lönen som krävs är avrundad till närmaste 500 kronor. Lönestatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas, medianlön av förvärvsinkomst och sorterat på åldern 40 – 44 år samt kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.