Kära dagbok – Robert Hannah summerar 4 år som bostadsminister

Vad skriver Robert Hannah, liberlernas bostadspolitiska talesperson, i sin dagbok den 10 september 2022? Jo, efter fyra år som bostadsminister summerar han sina mest framgångsrika satsningar på att skapa tryggare bostadsområden och en bostadsmarknad tillgänglig för alla. I vår valspecial kan du läsa mer om satsningarna och resultaten.

Rosenbad lördagen den 10 september 2022

Kära dagbok!

Det är otroligt hur snabbt fyra år kan gå. I morgon är det redan valdag, men det känns som i går när jag efter valet 2018 fick frågan om att bli bostadsminister i Alliansregeringen.

De här fyra åren tycker jag att vi har åstadkommit mycket. Som ny bostadsminister var jag mycket tydlig med vad som var min och regeringens viktigaste bostadspolitiska uppgifter – att lyfta de utsatta bostadsområdena på riktigt och skapa en bostadsmarknad där fler kan komma in. För mig som själv har vuxit upp i ett område som klassats som särskilt utsatt var detta självklart att sätta överst på listan.

Direkt efter maktskiftet införde vi ett skattegynnat bosparande till den som vill spara ihop till sin första egna lägenhet. Det var en hjärtefråga för Liberalerna. Tack vare bosparandet är det nu lättare för ungdomar att få ihop till sin första ägda lägenhet, och samma sak gäller för nyanlända eller den som bott i hyresrätt och senare i livet vill flytta till ägd bostad.

För de utsatta områdena finns massor kvar att göra, för de problem som hunnit sätta sig i flera årtionden kan inte trollas bort på ett par år. Men nu går det tydligt åt rätt håll, och den bostadspolitik jag ansvarar för hänger ihop på riktigt med vad mina ministerkolleger gör för att förbättra skolan, jobben och integrationen.

Och brottsbekämpningen! I efterhand kan man undra varför det var så kontroversiellt att få fram en ordentlig satsning på fler poliser och kommunala trygghetsvakter i de brottsutsatta områdena. Just den satsningen var justitieminister Roger Haddad (L), ansvarig för, och själv tog jag fram lagändringar som skärpte kommunernas ansvar för att stadsplanera med ett brottsförebyggande perspektiv.

De första svenska BID-samarbetena har också kommit en bra bit på vägen. I andra länder har det ju länge varit självklart att fastighetsägare, stat och kommun samarbetar långsiktigt för att lyfta ett område, men underligt nog tog det lång tid att få den tanken att slå rot här i Sverige. Gamlestaden i Göteborg var först ut, och nu har efterföljare kommit i många städer.

Det är också bra att vi fått kreditgivningen att fungera bättre. Nu trappas ränteavdragen ner med en procentenhet per år tills vi kommit ner på 20 procent, och eftersom hushållen kompenseras med sänkt skatt på jobb är det få som är missnöjda. Tvärtom tycker man att det är skönt att bolånebubblan aldrig sprack.

Hyressättningen var en riktig knäckfråga, men när det nya systemet nu hunnit fungera ett par år är de flesta rätt så nöjda. Alla tjänar ju på en hyressättning som gör att det byggs fler nya hyresrätter, samtidigt som hyresgästerna får stabila villkor. Visst var en del oroliga när Sverige övergick till fri hyressättning för den som flyttar in i en nybyggd hyreslägenhet, men den oron lade sig snabbt när alla förstod att det kombinerades med besittningsskydd under hyrestiden och indexuppräkning av hyran.

Jag är också glad över att hyresmarknaden för det befintliga beståndet börjat fungera bättre. Tack vare att hyresgästernas egna prioriteringar får större genomslag har svarthandeln trängts tillbaka. Samtidigt behöver hyresgäster inte oroa sig för plötsliga hyreshöjningar på befintligt kontrakt, eftersom vi hela tiden varit noga med att förändringarna ska fasas in på ett sätt som skapar trygghet för den enskilde.

På mitt allra sista kampanjbesök invigde jag ännu ett bostadshus med små och billiga enrummare, perfekta för den som nyss flyttat hemifrån. Det var symboliskt, med tanke på hur mycket av de här fyra åren som jag ägnat åt att förenkla byggregler och få fram enkla lägenheter med lägre hyra. Mikrolägenheterna, som saknar förråd och bara har kokvrå, är så oändligt mycket bättre än en otrygg tredjehandsbostad eller en madrassplats i kompisens vardagsrum.

Nej, nu är det dags att slå igen datorn och gå och lägga sig. I morgon bitti åker jag hem till Göteborg och röstar. På måndag fortsätter jobbet. Mycket har uträttats, men det finns så mycket kvar att göra. Att få medverka i det känns fantastiskt.

Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson Liberalerna

10 snabba frågor till Robert Hannah

Marknadsmässiga hyror: för (mer marknadsmässiga hyror än idag men hyresgästens skydd är viktigt)
En oberoende tvistelösning för parterna på hyresmarknaden: för
Sänkt reavinstskatt: för (genom att slopa uppskovsräntan och taket på uppskovsbeloppet)
Sänkta ränteavdrag: för
Öka antalet behovsprövade bostäder: för
Byggsubventioner till hyresrätter: emot
Startlån för förstagångsköpare: emot
Subventionerat bosparande: för
Luckra upp kreditrestriktionerna: för
Inför ytterligare kreditrestriktioner: emot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.