Peter Englund: det är bankerna, inte hushållen som bör regleras

Stefan Attefall frågar Peter Englund, profesor på Handelshögskolan i Stockholm, om vad han tycker om dagens kreditrestriktioner och vem han anser borde finansiera framtidens bostäder.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Det är nog troligt att om de boende fick välja som om det vore en fri marknad skulle fler välja HR. (Dvs HR marknadsprissatta).
    Och hade vi en fri marknad skulle då också fastighetsbolagen bygga mer HR då det efterfrågas. Precis som andra produkter produceras i takt med att betalviljan för dessa kommer upp i produktionskostnaden.

    Dock är det oklart vad för ytterligare reglering som skulle behövas för bankinstitut. Dessa är väl snarare att betrakta som överreglerade idag.

    Om man är orolig för stabilitet så kan staten specificera ett antal stresstester. Och publicera resultatet av dessa för landets alla bankinstitut. Det borde vara en tillräcklig insats. Att hamna dåligt där vore inte bra för affärerna och då lär det undvikas.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.