Attefall: Det spelar ingen roll om du röstar rött eller blått i kommunvalet

Det är inte partifärgen på kommunens ledande parti som avgör om det byggs bostäder eller inte. Det är de ledande kommunpolitikernas förståelse för bostadsfrågorna, dess vilja att prioritera bostadsbyggandet och förmåga att skapa en drivande tjänstemannaorganisation som är avgörande. Det skriver Stefan Attefall i veckans krönika.


Om du vill att det ska byggas mer bostäder i din kommun, spelar det då någon roll vem du röstar på kommunvalet? Svar: Ja! Spelar det någon roll om du röstar rött eller blått? Svar: Nej!

Det finns två diagram i Boverkets indikatorer som få uppmärksammat. De visar hur många bostäder per tusen invånare som byggts i våra större och medelstora kommuner under de tre senaste åren. Spridningen är stor. Kommuner som Örebro, Uppsala, Växjö, Linköping, Umeå och Helsingborg har byggt mycket sett i relation till sin befolkning. Sundsvall, Borås, Göteborg, Jönköping, Eskilstuna och Kristianstad betydligt mindre. I antal nya bostäder leder Stockholms kommun så klart, men inte med tanke på hur många som redan bor i staden.

Tittar man på medelstora städer så ligger Kalmar, Skövde och Enköping i topp medan Örnsköldsvik, Skellefteå, Hässleholm och Borlänge ligger i botten.

Och går man några år tillbaka så ser bilden densamma ut. Ungefär samma kommuner bygger mer än andra, trots att de har likartade tillväxtförutsättningar, befolkningsökning och geografiska läge. Umeå och Jönköping borde bygga ungefär lika mycket, men det gör dom inte. Linköping och Norrköping borde bygga ungefär lika mycket, men det gör dom inte. Skövde och Hässleholm borde ha ungefär samma byggtakt, men de har de inte. Västerås borde inte få stryk av Örebro, men det får de. Och Göteborg borde kunna betydligt bättre. Osv.

 

Påbörjade bostäder per 1 000 invånare, medeltal per år 2014K3–2017K2. Källa: Boverket.

Den som kan sin politiska geografi ser snabbt att det inte finns något politiskt mönster. Röda kommuner är inte bättre än blå. Eller vice versa. Svajiga majoriteter är inte bättre än stabila. Alla kommuner har samma usla regering, samma krångliga plan- och bygglag och BBR-regler. Och samma banker och finansinspektion att förhålla sig till.

Så vad beror det på?

Jo, ledarskapet. De kommuner som på ledande politisk och tjänstemannanivå – under lång tid – prioriterat och fokuserat på bostadsbyggande och bostadsutveckling bygger mer än andra.

Så vill du öka bostadsbyggandet, rösta på de partier och de politiker som förstår bostadsfrågorna, som prioriterar dem och som förmår att rigga en tjänstemannaorganisation som också driver utvecklingen. Så det spelar roll hur du röstar! Men vilket parti och vilka personer du ska rösta på – det får du ta reda på själv!

Stefan Attefall, strategisk rådgivare till Veidekke och f.d. bostadsminister

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Monopolet behöver justeras för att passa de processer som har långsiktigt stor betydelse och som tar mer än en mandatperiod att för att nå fram, kvalitén skulle öka och resursen minska, samt tidplaner förkortas. Ett modernt krav på byggnadsnämnd är att dess medlemmar till 50% skall vara sakkunniga. Det finns redan kulturer som kräver adekvat kunskap av förtroendevalda!

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.