En ingenjör i skogen är viktigare än tio baristor i Stockholm

Det är inte bara i storstäder innovationskraft skapas. De företag vars innovativa miljöer svensk ekonomi och utveckling länge lutat mot återfinns inte sällan i mindre städer eller rentav i skogen. Att hela Sverige ska leva bör således vara en viktig del av den nationella bostadspolitiken, skriver Ulf Perbo, idag näringspolitisk chef på Transportföretagarna, tidigare statssekreterare för bostadsfrågor och chefekonom på Sveriges Byggindustrier.


Har du hört att i den globala och digitala täta urbana staden frodas innovationskraften? Med ökad täthet ackumuleras kreativt humankapital och en innovativ miljö uppstår.

Men hur ser det ut med alla de innovativa miljöer i Sverige som uthålligt under lång tid levererat ett kontinuerligt flöde av världsledande innovationer? De som skapat exportintäkter på hundratals miljarder kronor och hundratusentals jobb? Har du hört talas om Volvo Cars, AB Volvo, Scania, Autoliv, SSAB, Outokompo, SKF, ABB, Stora Enso, Boliden, IKEA, Vattenfall, LKAB, Sandvik, Akzo Nobel, Tetra Pak, Alfa Laval, Astra Zenica, Pharmacia, Holmen, Ovako Steel..?

Nästan alla innovativa miljöer i Sverige som är uthålligt världsledande och värdeskapande har en sak gemensamt. Det finns inte i Stockholm och inte i någon annat urban miljö heller. Nästan alla företag i Sverige som kontinuerligt genererar innovation i världsklass har valt att placera sina dynamiska innovativa miljöer med global spetskompetens utanför centrala Stockholm. Vanligen mycket långt därifrån. Och nästan alla värdeskapande genier bor i en villa och kopplar av med trädgårdsarbete och den stora Webergrillen. Samt kör en diesel-SUV.

Tar du en promenad i Ludvika, Kiruna eller på Hisingen har du en hygglig chans att träffa en världsledande ingenjör som nyss kommit hem från exportförhandlingar i Kina. I centrala Stockholm är två yrkesgrupper överrepresenterade – cafébiträden och butiksbiträden. Medan forskningslaboratorierna tittar fram ur granskogarna runt om i landet är det svårt att se något annat än Espresso House, HM och Dressman i det dynamiska urbana Stockholm. Det är inget fel på kaffe, strumpbyxor och kalsonger. Men det är nog viktigare med en ingenjör i skogen än tio baristor på Södermalm.

Att hela Sverige ska leva bör vara en viktig del av den nationella bostadspolitiken.

Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagarna

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. I ett historiskt perspektiv helt korrekt men är det det framtiden, var i skogen är Sveriges Tesla, Google, Amazon, Ali Baba, Apple, Face Book etc

    1. Ingen av de nämnda ligger i städerna eller ens i Sverige . (Om du inte räknar FB-servrarna utanför Luleå vill säga) De största exportinkomsterna kommer fortfarande från landsbygden. Dvs Norrland skulle klara sig bättre utan Sverige än vice versa, typ. Övertron på Stockholm som Sveriges ekonomiska motor är häpnadsväckande

  2. I en fossilfri framtiden är det ingenjörer med bas i skogen som kommer (och redan håller på) att uppfinna alla nya produkter som inte är fossilbaserade. Allt som framställs av olja kan framställas av skogen. Så jo, visst är det framtiden i skogen eftersom framtiden är bioekonomi. Tesla, Google, Amazon, Alibaba, Apple och Facebook är inte heller uppfinningar från Stockholm (även om det finns andra bra innovationer från Stockholm).

  3. Veckans nummer av tidskriften Fokus har en intressant artikel med rubriken ”Nu punkteras myten om framgångsrika storstäder”.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.