Politiken kan sätta käppar i hjulet för byggandet

Politiken saknar helhetssyn. Istället för att möjliggöra ett fortsatt högt byggande lurar nu en mängd förslag i vassen. De skulle orsaka stora störningar i bostadsbyggandet. ”De kan i ett slag dramatiskt förändra svensk bostadsmarknad.” skriver veckans krönikör, Stefan Attefall.


Bygger vi för mycket? Hur ska vi tolka att bostadspriserna nu sjunker i Oslo? Dessa frågor dyker allt mer upp i media, bland ekonomer och bostadsutvecklare. Är det en sund tillnyktring av marknaden vi ser eller början av en nedgång?

Trots att vi nu bygger rekordmycket så är, enligt Boverket, behovet av fler bostäder än större. Men behovet och förmågan att efterfråga är inte samma sak. De som har råd att köpa de nya bostadsrätterna och att hyra de nyproducerade hyresrätterna är inte en oändlig grupp.

Samtidigt ropas det på mer av restriktioner för att hålla tillbaka hushållens skuldsättning. Men hushållens skuldsättning beror ju på att folk vill ha någonstans att bo, att räntorna är låga, att allt färre är arbetslösa, och att människor har en god ekonomi. När efterfrågan är större än utbudet stiger priserna. Att fortsätta öka utbudet av byggklar mark och lösa kapacitetsbristerna inom byggsektorn borde vara den största prioriteringen för våra politiker och myndigheter. Inte att göra trösklarna att komma in på bostadsmarknaden högre.

Denna brist på helhetstänkande framträder med brutal verklighet när tre olika lagförslag snart ska avgöras av våra politiker. Det är det nya utvidgade amorteringskravet, paketeringsutredningen och förslaget om att begränsa företags möjlighet att dra av räntekostnader.

Bara remissförslaget till begränsning av ränteavdrag kan leda till 1000 kronor i högre månadshyra för en trea vid ett ränteläge på fyra procent. Paketeringsutredningen kan leda till 5-15 procent högre nyproduktionskostnader, och de nya amorteringskravet gör det betydligt svårare för människor att få banklån.

Samtidigt ser vi hur svårt människor med mindre plånböcker har att komma in på bostadsmarknaden. Varför lägger då en regering så stor energi på att göra det dyrare att bygga och bo?

Svaret är att ingen verkar ha en helhetssyn på alla förslag som nu är på väg fram till beslut – framförallt inte med ett bostadsperspektiv. Så håll ögonen på dessa lagförslag. De kan i ett slag dramatiskt förändra svensk bostadsmarknad.

Stefan Attefall
Rådgivare i bostadsfrågor, tidigare bostadsminister

(Texten publicerades också i Fastigheter i framkant, en bilaga till Dagens industri (9/10))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.