Tvinga ingen part till kollektiv hyresförhandling

Det krävs förändringar av hyressättningssystemet i tre steg för att minska segregationen och trångboddheten samt för att möjliggöra också för betalningssvaga grupper att få en bostad i Sverige enligt Sonny Modig, fd. vd för MKB, och Björn Wellhagen, näringspolitisk chef för BI. För det första behöver kollektiv förhandling vara frivillig för parterna. För det andra bör jämförelsehyran, i enlighet med det ursprungliga syftet med bruksvärdesprövningen, sökas bland de högsta hyrorna för likvärdiga lägenheter på orten och inte bland genomsnittshyrorna. För det tredje behöver fri avtalsrätt gälla för nyproducerade hyresrätter och hyror för bostäder byggda före presumtionsvärdessystemets införande bör på ett ansvarsfullt sätt anpassas till marknadsmässiga hyror över tid.

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.